Self-esteem



V-ati gandit vreodata ce important este modul in care noi ne vedem noi? Imaginea noastra despre sine? Importanta stimei de sine este covarsitoare, putem dezvolta anumite tulburari psihice daca stima noastra de sine este prea scazuta sau prea ridicata.

Stima de sine, reprezinta un concept vast in literatura de specialitate si bine studiat. Nu am sa ma opresc asupra componenelor stimei de sine ci asupra unei definiti , si anume: Stima de sine reprezinta valoarea pe care un individ si-o atribuie.  Valoarea pe care noi ne-o atribuim o obtinem din diferite parti de exemplu prin compararea noastra cu ceilalti, mai buni si mai slabi decat noi intr-un anumit domeniu. Compararea cu ceilalti este pentru foarte multi etalonul stimei de sine,  sursa lor de hranire a orgoliului sau dimpotriva, sursa lor de complexe. Un alt exemplu de unde putem sa ne hranim stima de sine este “oglinda care te reflecta”, aceasta oglinda fiind feedbackul celorlati pe care il obtinem de la cei din jur privind propria noastra persoana. Este un mijloc important de autocunoastere in special la varstele mici si in adolescenta( ex: daca ti se spune toata ziua cand esti mic, ca esti un bou, ai sa incepi sa crezi asta si prin urmare sa te comporti ca atare).

Probabil ca fiecare dintre noi isi hraneste imaginea de sine diferit, unii poate prin realizarile noastre, altii poate prin numarul de prieteni etc. insa problema este ca oricat am incerca sa ne cautam valoarea in toate cele de mai sus, si continuati dumneavoastra lista, mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la o forma mai severa sau nu, de depresie. Nimic din ceea ce ne inconjoara nu ne da valoare, nici ce zic ceilalti, nici ce facem sau ce nu facem, nici cati prieteni avem sau nu, nimic din toate acestea.

Valoarea noastra o vedem doar in ochii Lui. Suntem valorosi pentru ca existam, pentru ca suntem unici, DA! Unici! Pentru ca locul in care suntem ar fi mai sarac fara noi, pentru ca nimeni nu rade si nu vorbeste ca noi, pentru ca nimeni nu vede cerul ca si noi. Citind atat de mult despre acest aspect, stima de sina, mi-am dat seama cat de importanta este o stima de sine sanatoasa si mai ales cum pot sa o mentin, stiind ca nu trebuie sa fac nu stiu ce acte de bravura sau mai stiu eu ce, e suficient sa ma uit in ochii Creatorului meu.